Úvod
O nás
Články
O deerhoundech
Chov
Naši psi
Fotogalerie

Kontakt:
Eva a Hana Voborníková
Náměšť nad Oslavou
vobornikova@cbox.cz

Foto měsíce
TOPlist

 

27.10.2012


Výlet do Holandska
14. - 16.9.2012





Letos jsme tradiční výpravu na holandskou klubovou výstavu v červnu nestihli a tak jsme se rozhodli jet na podzimní holandskou klubovou Junior & Veteran Show, zvědaví na to jak všechno probíhá. Také jsme se moc těšili na přátele, které jsme dlouho neviděli, nejen z Holandska, Belgie, ale i z Norska.

Vyrazili jsme již ve čtvrtek na noc s Molly, Daisy a Danem (Belinka se hárala) a se střídavými přestávkami na krátký spánek jsme dorazili již v pátek v poledne do Holandska.


Molly

Daisy

Dan


Přihlášku na výstavu jsem posílala tentokrát sama a pochopitelně se projevilo moje zmatkářství = popletla jsem si datum konání výstavy! Místo soboty se výstava konala až v neděli 16. září a Hanka si v práci pochopitelně vzala volno v pátek a ne až v pondělí…to jsem všechno však zjistila nyní na místě v Holandsku a i když bych se nejraději neviděla, nedalo se nic dělat.

V pátek večer jsme vyrazili na večeři, kterou vařil osobně Lammert. Liv a Kirsten z Norska vůbec netušily, že se tu potkáme a byly velice, ale mile překvapené. Prohlédli jsme si nejnovější štěňátka deerhoundů – jedna z fenek Hance padla hned do oka, ale i štěňátka jezevčíků, která byla vyrovnaná a moc hezká. Jejich máma brala své rodičovské povinnosti sice velmi zodpovědně, ale zároveň i moderně – něco jako Gina. Ráda by šla za námi do obývacího pokoje a viděla, kdo přišel a co je nového, ale Koert jí to laskavě rozmluvil. K večeři byl losos (pečený v troubě) s fenyklovou omáčkou (z řapíkatého fenyklu), rýží a smetanovým špenátem. Komu se kombinace zdá podivná, doporučuji zkusit – bylo to výborné!!

Večer a noc jsme strávili u Jo a Marlies. Daisy se zapojila do místní smečky, která se od loňska rozrostla o dvě fenky a Dan se choval naprosto vzorně i když si ho jezevčík Abbas pletl neustále „ s fenkou“. Mladé deerhoundky ulovily společně hrdličku a kořist nechtěli Marlies vydat. Králíci se moudře schovali do podzemních domečků.


Daisy


Ráno jsme vyrazili na celosvětovou zahradnickou výstavu FLORIADE, která se koná jednou za deset let. Psi mohli naprosto všude bez košíků, pouze na vodítku na lanovku, do autobusu, do restaurace, do pavilonů…a tak Molly, Daisy a Dan měli velikou procházku se spoustou socializačních zážitků hlavně pro malou Daisy a Dana.


lanovka

lanovka


Výstava byla pěkná a zvláště Kirsten byla nadšená. Mě zaujaly venkovní výsadby, myslím si, že minulý ročník byl zajímavější a zároveň musím s hrůzou konstatovat – jak ten čas letí… Česká zahrada zde na Floriade mě moc nenadchla, ale podívejte, co o ní píšou autoři: zde


Daisy

Molly, Daisy, Dan


Večer jsme pro změnu jeli na večeři k Paulovi a Ritě. Dělala jsem navigátora a jak jinak než špatně. V Holandsku se musí jet na dálnici do pruhu pod určitý směr, no a my (tedy já) to spletli a ocitli jsme se ve směru na Amsterdam. A sjezd dlouho nebyl. Konečně jsme se vrátili a po menším kufrování dorazili do Mol. Ještě natankovat, ale to už nás sháněli kamarádi na telefonu…Neztratili jsme se ! V domku nás přivítal mladý roční Webber, který je naprosto stejně „praštěný“ jako Daisy. Takže jsme si řekli ano, to je ON, to je budoucí manžel pro Daisy !! Je to krásný pes, úžasný povahou i rodokmen se nám líbí. Oznámila jsem to Paulovi, který byl nadšený, s tím, že pokud by štěňat bylo hodně, dovezu je všechny Ritě na jejich upravenou zahrádku..to už takové nadšení nevzbudilo. K večeři byla naprosto skvělá rajská polévka (úplně jiná, než dělám doma), maso, saláty, krokety a nezbytné hranolky. Sladký zákusek, prostě vynikající.

Ráno jsme jeli na výstavu. Setkali jsme se tu s Darečkem, který má naprosto skvělou rodinu ( které dost velí), byl zarostlý štěněcí srstí (škubání nerad), spokojený a šťastný. Honem jsem vytáhla naše česání a upravila mu alespoň hlavu a uši. Na zbytek nebyl čas, ale domluvila jsem se s Paulem a Ritou, že psíka upraví a zbaví štěněcí srsti. Hlavně, že má Dárek tak skvělé pány. Dokonce mu koupili obrovské auto (Vito), aby zjistili, že je vzadu za mříží „nešťastný“ a tak jezdí na zadním sedadle spolu s jedním z dětí.


Darek


Na této výstavě jsou podobné třídy jako u nás na Patrikovi s tím, že se nezadává pořadí, ale rozhodčí píše podrobné posudky. Potom vždycky dovedl skupinu psíků k divákům a hlasitě popsal, co se mu líbilo a co ne a koho by dal na první místo. Všechno probíhalo v přátelské atmosfeře a nikomu nevadilo, že nedostane ani cenu, ani umístění.


Darek Assi Irater - 12 měsíců

Darek Assi Irater - 12 měsíců


Daisy nastoupila se dvěma staršími fenkami ze Skotska a Connie Fernhout, která vedla jednu z fen hlasitě pochválila Daisy pohyb. Rozhodčí k naší velké radosti vybral Daisy jako nejlepší ze skupiny s tím, že potřebuje hodně času, aby dospěla, ale její prostorný pohyb, že jí nikdo nikdy nevezme a že v budoucnu bude fenou výborné kvality.


Daisy Carrie Irater - 12 měsíců


Po posouzení mladých jsme šli na pohoštění pro všechny členy klubu. Odpoledne potom byly na programu skupiny sourozenců, matky a jejich odchovy a otcové a jejich potomci. Akce se mi moc líbila a myslím si, že by byla realizovatelná i u nás, místo „svodu mladých“, který často probíhá nedůstojně a narychlo při nějaké výstavě. Tato přehlídka by byla i pro chovatele cennější, měli by možnost srovnání atd.


Daisy Carrie a Darek Assi Irater


Nechtělo se nám odjíždět, ale ráno musela být Hanka v práci. První část cesty uběhla dobře a pak jsme narazili na uzavřenou cestu na Eidhoven a začalo to zase – kufrování ulicemi a uličkami malých městeček, čas běžel…nakonec jsme se trefili na směr na Venlo a pak už jen ubíhaly kilometry. Jen malá noční projížďka centrem Kolína mi zase jako navigátorovi moc nevyšla, Hanka však zvládla cestu obdivuhodně, v pět ráno padla do postele a v sedm odjela do práce. Večer říkala, že dopoledne to ještě šlo, ale odpoledne už jen přežívala…

Ale i tak – za rok jedeme znovu !!