Úvod
O nás
Články
O deerhoundech
Chov
Naši psi
Fotogalerie

Kontakt:
Eva a Hana Voborníková
Náměšť nad Oslavou
vobornikova@cbox.cz

Foto měsíce
TOPlist

 

29.01.2011


ŠAMPION ŠAMPIONŮ 2010
Praha 15.01.2011


Asi



Na posledního Šampiona šampionů, kterého jsme se zúčastnili v roce 2003, jsme měli hezké vzpomínky – jela tam tehdy Hanka s naším Branem, skončili na třetím místě a v ten den se doma u nás zároveň narodila Terinčina "Béčka". Když se večer všichni vrátili domů, byl už tam plný košík malých pištících deerhoundů.

Letos jsme se rozhodli jet na soutěž s Ašou. Brzy mu budou tři roky a je tedy v nejlepším věku. Zprávy, které jsme o této soutěži měli od našich známých byly rozporuplné – některým se akce líbila, jiní nadávali na nedostatek místa, špatnou organizaci, drahé jídlo.

Asi po dlouhé přestávce uvítal výlet autem a byl rád, že je středem naší pozornosti jen on sám. V Top hotelu v Praze jsme mu pelíšek udělali v klidném koutě a protože do zahájení posuzování skupiny X. bylo hodně času, využili jsme ho k procházce po pražském sídlišti. Asi byl nadšen ze spousty nových pachů a vypadal velmi spokojeně.


Asi a Druid


U této soutěže, které se smí zúčastnit pouze psi s titulem Český Junior šampion, Český šampion, Český veteran šampion, Interšampion nebo Mezinárodní výstavní šampion. Takže taková psí VIP.

I. kolo – soutěž v rámci plemene Probíhá v rámci jednoho plemene. Soutěží mezi sebou psi i feny a do druhého kola postupuje nejlepší z nich. Pokud se základního kola zúčastní pouze jeden zástupce plemene, postupuje do druhého kola automaticky.

Náš Asi byl jediný přihlášený deerhound, přesto ho pan Gerard Jipping z Holandska pečlivě celého prohlédl a posoudil. Protože je to zkušený posuzovatel, vzal nejdříve Asiho hlavu do dlaní a začal na něho hezky potichu mluvit. To bylo něco pro Ašu – uviděla jsem za kruhem jak začíná jemně a potom intenzivněji mávat ocasem a bylo mi dopředu jasné, co bude následovat….v okamžiku, kdy se k němu rozhodčí sklonil blíž začal náš Asi s láskyplným olíznutím jeho tváře a nebylo ho možné nijak přesvědčit o tom, aby přestal a neupravil panu rozhodčímu jazykem ještě „pěšinku“ ve vlasech.


Asi


Pan Jipping byl zejména nadšen jeho charakterem, ušlechtilou hlavou a výrazem i kvalitou srsti.


Asi


Asi


Měli jsme velkou radost a odešli čekat na II. kolo soutěže.

Bylo poledne a chtěli jsme se najíst, ale u bufetu jsme zjistili, že zprávy o vysokých cenách nelhaly. Naštěstí jsme objevili hlouběji v hotelu, švédský stůl, připravený pro vystavovatele, kde se za jednorázový poplatek dalo sníst od studeného předkrmu, přes polévku, několik hlavních teplých jídel až po zákusek, ovoce a saláty, co kdo chtěl. Takže jsme se dobře najedli a spokojeně jsme se vrátili k Ašovi, který zatím spal na měkkém pelíšku. Asi snědl kousek pečeného kuřecího, které jsme mu donesli a šel opět na procházku ven. Byl pořád v dobré náladě.

II. kolo – soutěž v rámci skupiny - Probíhá v rámci skupiny FCI a ve skupině národních neuznaných plemen. Stanovuje se pořadí prvních pěti jedinců, do finále postupuje pes/fena, který se umístil na prvním místě.

II. kolo posuzoval pan Štefan Štefík ze Slovenska a Asi měl výbornou náladu a pěkně s jiskrou se předváděl a skončil ve skupině na krásném IV. místě. Měli jsme velikou radost a hned jsme to telefonovali Asiho chovatelce Dáše, abychom se s ní o zážitek podělili.


Asi


Assing Irater Irsias - 4. BIG


To, že jsme nepostoupili až do finále, kde do soutěže nastupují vítězové skupin FCI a stanovuje se pořadí prvních tří jedinců, nás vůbec netrápilo. Byl to pěkný den strávený po dlouhé zimní přestávce s mnoha přáteli a známými.