Úvod
O nás
Články
O deerhoundech
Chov
Naši psi
Fotogalerie

Kontakt:
Eva a Hana Voborníková
Náměšť nad Oslavou
vobornikova@cbox.cz

Foto měsíce
TOPlist

 

19.07.2012


Mezinárodní výstava
23.6.2012, Brno
... když sen se stane skutečností ...


Carrie, Dick, Daisy



Na výstavu do Brna jezdíme rádi, protože to máme jen půl hodiny jízdy autem a tak jsme přihlásili malou Daisy a její mámu Carrie. Daisy se do auta ráno doma vůbec nechtělo a na protest proti našemu násilí, které jsme na ní páchali, se zeslintala tak, že když jsme v Brně po zaparkování otevřeli dveře auta, vypochodoval naprosto uslintaný, slizký tvor s mokrou náprsenkou, předními tlapkami a velmi vyčítavým pohledem v očích. Rychle jsem ji vytřela do sucha a Hanka ji vzala na krátkou procházku do blízkého parku. Běhání s mámou a spousta nových psích kamarádů jí okamžitě spravilo náladu. Když se navíc po chvilce sešla s bráškou Dickem, byla už spokojená úplně a do auta si šla ráda odpočinout….přece jenom uznala, že cestování s námi ani to auto není tak špatné.

Posuzovat nás měla ing. Hana Petrusová, která posuzovala i naši klubovou výstavu CDC. Dick měl ve své třídě o čtyři měsíce staršího konkurenta z chovatelské stanice Fritzen´s. Dick se ale nedal zahanbit a třídu vyhrál a získal tak už svůj druhý CAJC.


Dick Assi Irater - 9 měsíců

Dick


Daisy neměla konkurenci a tak získala rovněž V1 CAJC, i pro ni už druhý.


Daisy Carrie Irater - 9 měsíců


V soutěži o Nejlepšího mladého porazila brášku Dicka.


Daisy, Dick


Carrie ve třídě šampionů získala V1,CAC, CACIB a posléze i v soutěži se svou dcerou BOB.


Carrie, Daisy


Tím pro nás dopolední část výstavy skončila a nastal čas odpočinku a psích radovánek, před odpoledními soutěžemi. Richterovi naznali, že v životě neměli představu, že výstavu psů si lze tak krásně užít. Nejen předvádění v kruhu a sezení u něj se psem na vodítku, ležícím na dece. Parky a parčíky brněnského výstaviště nabízejí spoustu zákoutí, kde se psi mohou proběhnout, pohrát si a lidé se pokochat krásnými dřevinami a pečlivě udržovanými výsadbami. Po hře si všichni deerhoundi společně vlezli do našeho prostorného auta, dostali vodu a nějakou tu psí ňamku a my se šli podívat po areálu, po stáncích s psími potřebami a také se najíst. Prostě odpočinkový den, jak má být.

Odpolední soutěže začaly soutěží skupin. Naše jen chvíli secvičovaná trojka se hezky předvedla, jen Daisy se tempo zdálo pomalé a pořád trošku předbíhala.


příprava


Skupiny posuzoval pan Otakar Vondrouš a k naší obrovské radosti vybral jako vítěznou skupinu dne právě naše deerhoundy !! Možná to byla i troška škodolibosti, protože se těšil, jak Hanka zvládne dostat celou trojici na stupínek: „Tak šupky nahoru deerhoundi…“ Mezi fotografy se pomalu sázelo, zda tak velcí psi se na stupínek vůbec všichni dostanou, pan Vondrouš trošku pomohl („Ota to zvládne..“ říkal jeden fotograf) a už cvakaly spouště….


před vstupem do kruhu - Carrie, Dick, Daisy

v pohybu

Nejlepší chovatelská stanice - IRATER


Po skupině nastupovaly jednotlivé skupiny FCI Juniorů o postup do Best of Day Junior, z každé skupiny byl vybrán jeden jedinec. Naše „želízko v ohni“ Daisy se velkým kruhem nesla lehounce jako víla. Když pan Tibor Havelka rozhodl, že ze skupiny FCI X. postupuje ….“DEERHOUND !“….


Daisy Carrie Irater


Neodpočinula si ani chvilku a už nastupovala znovu s ostatními juniorskými vítězi 7 sobotních skupin FCI. Zase to běhání po koberci ve velkém kruhu, které se jí tolik líbilo… Stála jsem za kruhem a neznámé chovatelky terierů, které soutěže pozorovaly si říkaly:“ Koukej to chrtí štěně jde úžasně, to se snad ani nedotýká země“. Byla jsem hrozně pyšná a šťastná, první vítězství ve skupině chrtů získal Cedrik loni v Českých Budějovicích a teď to zažíváme podruhé, ale když se ozvalo: „Vítězem dne v soutěži juniorů se stává DEERHOUND!“ nemohla jsem tomu uvěřit a málem jsem spadla přes hrazení kruhu, když jsem běžela fotografovat. Hanka, ztratila štěstím řeč, jen Daisy hladila a hladila. Zase cvakaly spouště fotoaparátů a organizátoři se ptali, jesli zítra přijedeme, samozřejmě !! Daisy pózovala na stupínku jako profesional.


Daisy Carrie Irater - BEST OF DAY JUNIOR


A tak 5. místo BIG dospělých pro její mámu Carrie bylo už jen třešinkou na dortu a završením tohoto neuvěřitelného dne.


Carrie Randis Irater

Carrie Randis Irater

Carrie Randis Irater


V neděli jsme vyjížděli až po obědě a po procházce, při které se Daisy nezapomněla vykoupat v potoce. Ještě že nemáme afgána ! Daisy cestu autem zvládla, ale naštvaná byla opět pořádně, sama a zase to auto ! „Nedělní“ lidi kolem psů jsme moc neznali a připadali jsme si s naší deerhoundí slečnou trošku jako v jiném světě. Kolem byly spousty těžkopádných vznešených molosů, nadýchaných pudlíků a ostatních společenských plemen.

Soutěž BIS Junior přijela posoudit paní rozhodčí Ann Ingram z Irska, která pochází ze staré rodiny irských kynologů – otec choval boxery, matka teriery, all rounder je tato rozhodčí od roku 1984. Vítězem Juniorů druhého dne výstavy se stala fenka bernardýna, krásná s pravidelnými ostře ohraničenými skvrnami. Když se spolu s Daisy rozběhly jako by to byly úplně dva jiné světy. Paní rozhodčí obě pečlivě prohlédla a posoudila v postoji a pohybu. Potom se vrátila k Veronice Chrpové, která soutěže komentovala a pošeptala jí své rozhodnutí: „A já už to vím a já vám to řeknu, ještě jedno kolečko prosím a vítězem INTERCANIS 2012 juniorů se stává… DEERHOUND!“


Daisy Carrie Irater - BIS


Daisy na stupínku stála jen chvíli, protože jí zadní packy sklouzly dolů, i tak ji fotoaparáty reporterů stihly vyfotografovat… Paní rozhodčí byla velmi milá, gratulovala nám se slovy: „Je to neuvěřitelné, ten pohyb v tomto věku, vybrala jsem si ji stejně již včera…“ Přicházeli i ostatní rozhodčí, které jsme ani neznali s gratulací a chválili malou Daisy, byli jsme jako v krásném snu.

BEST IN SHOW JUNIOR


Daisy Carrie Irater - BEST IN SHOW JUNIOR


Po sedmnácti letech vystavování jsme tak stanuli poprvé na stupínku nejvyšším. Proběhli mi v té chvíli myšlenkami všichni naši psi – ti co už tu s námi nejsou Benjamin, Terinka, Bran, Bára, Draggi…ale i ti, kteří čekali doma až se vrátíme Molly, Randiska, Ašík, Carrie – když vyhrávali a vyhrávají, vždycky jsme doufali……přáli jsme si, aby alespoň jeden z nich to dokázal, až Daisy, třetí generaci našeho chovu se to opravdu podařilo. Za odměnu bude nyní odpočívat, hrát si v lesích a na polích se smečkou a trávit krásný čas deerhoundího mládí a dospívání.

Večer přichází mailem zpráva od paní Ericy Stiffter z Rakouska, starší dáma, dlouholetá chovatelka barzojů a milovnice deerhoundů, nevydržela a Dixie přihlásila na výstavu – Dixie Carrie je Juniorský vítěz jejich Speciální výstavy chrtů, druhá deerhoundí fena na výstavě dostala VD.


Dixie Carrie Irater - V1, JUGENDBESTER, BOB


Neuvěřitelný víkend končí …