Úvod
O nás
Články
O deerhoundech
Chov
Naši psi
Fotogalerie

Kontakt:
Eva a Hana Voborníková
Náměšť nad Oslavou
vobornikova@cbox.cz

Foto měsíce
TOPlist

 

20.05.2007


Ve středu 16. května ráno jsme se rozjeli na naši pravidelnou cestu, na holandskou klubovou výstavu deerhoundů. Ke štěňatům teriérů nastoupila přes den naše dobrá známá paní Krumpholzová, večer Honza a my mohli vyrazit.

Na rozdíl od jiných výstav je to pro nás především setkání s přáteli. Letos jsme měli auto vybavené navigačním systémem GPS, který jsme překřtili na "Honzu Kecala" a občas jsme ho neposlouchali, nakonec se ale ukázalo, že je to zařízení užitečné a chytré, které nejen objíždělo vzniklé silniční zácpy, v blízkosti městských aglomerací, bočními cestami, ale bez problémů nás dovedlo i k místu, kde jsme měli přenocovat tj. u paní a pana de Vos - Brugman, majitelů CHS Sense of Beauty, v malém domku pro hosty. Našim třem deerhoudům se tam moc líbilo, jen jim vadilo, že chceme jít spát do patra, kam vedly strmé dřevěné schůdky, pro deerhoundy nepřekonatelné. Nezbylo než se s Hankou vystřídat a část noci spát s našimi deery společně na jejich pelíšcích.

Již druhý rok pořádá holadský deerhound klub výstavu v malém městečku Honderloo, kde je spousta rekreačních objektů, kempů, koňských stájí, luk a lesíků. Výstava je na velkém travnatém prostranství. Letos přijel posuzovat pan Jean Louis Grünheid z Francie, který posuzoval i na naší klubové výstavě. Bylo přihlášeno celkem 37 deerhoundů ze čtyř států.

Tradičně jsme si napřed všichni vyzkoušeli předvádění na "nečisto" v tréninkovém kruhu, kde na nás dohlíželi starší chovatelé. Štěňatům Randis a Molly se to líbilo a radostně běhaly. Byli jsme zvědaví, jak se Molly předvede na travnatém povrchu, když na svých dvou českých výstavách, konaných v halách, odmítala běhat.

Posuzování začalo posouzením štěňat a dorostu a volbou nejlepšího z nich. Randis byla ve třídě se stejně starou fenkou a chovala se vzorně. Svou třídu vyhrála a nakonec porazila i vítězného pejska a stala se nejlepším štěnětem výstavy.

Molly se konečně předvedla v plné kráse a získala titul Nejlepší mladá fena, JCAC. Draggiho v šampionech porazil GrandCru Brut of Dirty Mind, syn Aimee, který byl bezesporu lepší, ale Draggi dostal krásný posudek a umístil se na druhém místě se známkou výborný.

Z katalogu jsme zjistili, že je tu přihlášených celkem 7 potomků našich Iraterů, Beauty Terri a Aimee Terri, a 5 z nich svou třídu vyhrálo a Pawky Patzy Portia of Dirty Mind, dcera Beauty, se dokonce stala hrdou nositelkou titulu nejlepší fena, CAC a BOB.

S láskou a pýchou jsme sledovali naše vnoučata ve výstavním kruhu, povídali si s jejich šťastnými majiteli a v duchu vzpomínali na našeho Brana a Báru. Byl to krásný den prosluněný nejen sluníčkem, ale i přátelskou atmosférou všech zúčastněných.

Jsme rádi, že jsme po příjezdu domů mohli vše vylíčit deerhoundí babičce Terince, našemu Baltazarovi i Kesince, kteří nás bouřlivě vítali.

Rozhodčí: Jean Lois Grünheid (Francie)

Foto: Lammert Stoker a Hana Voborníková